Συνάντηση με την επίτιμη διευθύντρια Αρχαιοτήτων δρ Έφη Σαπουνά- Σακελλαράκη που πραγματοποιεί ανασκαφές στη Ζώμινθο του Ψηλορείτη, είχε πριν από λίγες μέρες ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.
Η κα Σαπουνά-Σακελλαράκη ενημέρωσε τον κ. Αρναουτάκη για την επιτυχή πορεία των φετινών συστηματικών ανασκαφών που έχουν διάρκεια δυο μηνών και τον μεγάλο αριθμό ευρημάτων που αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη, ανασκάπτοντας το κατ’ εξοχήν υψηλότερο μινωικό παλάτι στη Ζώμινθο, το οποίο αποτελείται από 160 δωμάτια, ισόγεια και διώροφα.
Οι ανασκαφές στη Ζώμινθο, όπως ανέφερε η κα Σαπουνά, ξεκίνησαν στο τέλος της δεκαετίας του 1980 από τον αείμνηστο σύζυγό της, καθηγητή Αρχαιολογίας Γιάννη Σακελλαράκη, και συνεχίστηκαν εντατικά το 2000 όπου αποκαλύφθηκε το σημαντικό μινωικό παλάτι. Από το 2010, μετά το θάνατο του Γιάννη Σακελλαράκη, η σύζυγός του συνεχίζει κάθε χρόνο, για δύο μήνες το καλοκαίρι, συστηματικά τις ανασκαφές στο παλάτι όπου παράλληλα αποκαλύπτεται πλούτος αρχαιολογικών ευρημάτων.
Όπως δήλωσε, παράλληλα με την αποκάλυψη του παλατιού στη Ζώμινθο, έχει μοιραστεί και άλλες μεγάλες ανασκαφικές επιτυχίες στην Κρήτη με τον αείμνηστο σύζυγό της Γιάννη Σακελλαράκη, ο οποίος έχει τιμηθεί από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, την Ακαδημία Αθηνών και άλλους φορείς για το πολύτιμο ανασκαφικό του έργο στη μεγαλόνησο.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κα Σαπουνά-Σακελλαράκη επισήμανε πως υπάρχει αγαστή συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και αναφέρθηκε στον Δήμο Ανωγείων τονίζοντας ότι: «…τόσο με τη σημερινή δημαρχιακή αρχή, τον δήμαρχο Σωκράτη Κεφαλογιάννη, αλλά και με όλους τους δημάρχους που έχουν περάσει, το έργο της ανασκαφής έχει βοηθηθεί πάρα πολύ, ηθικά κυρίως, αλλά και όπου μπορεί, όπως για παράδειγμα αυτή την περίοδο με το αυτοκίνητο που διαθέτει ο Δήμος. Αλλά και ουσιαστικά αφού υπάρχει εδώ και χρόνια πάντα μία ουσιαστική σχέση με το δήμο Ανωγείων όπως αντίστοιχη σχέση υπήρχε και όταν ήταν δήμαρχος στις Αρχάνες ο σημερινός περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης».
Είπε επίσης πως το αύριο της ανασκαφής της Αρχαίας Ζωμίνθου είναι σημαντικό, όπως σημαντικό είναι και το αρχαιολογικό αποτύπωμα στην ευρύτερη περιοχή του Ψηλορείτη αλλά και της Κρήτης. «Ο Ψηλορείτης είναι Κρήτη, είναι το σύμβολο της Κρήτης, επομένως και η Ζώμινθος είναι το σύμβολο της Κρήτης. Η αρχαία Ζώμινθος είναι το μόνο ανάκτορο που βρίσκεται σε ορεινή περιοχή και βρίσκεται εκεί διότι εκεί βρίσκεται και το Ιδαίον Άντρο πού είναι το σημαντικότερο Ιερό στην Κρήτη. Η Ζώμινθος ήταν πολύ κοντά στο Ιδαίον Άντρο και ήταν το μόνο προσβάσιμο σημείο ακόμη και τους χειμερινούς μήνες, διότι μέχρι και τον Αύγουστο στην περιοχή του Ψηλορείτη, τότε εκείνα τα χρόνια, υπήρχαν χιόνια. Η Ζώμινθος ήταν ένα θρησκευτικό κέντρο αρχικά και κατόπιν ήταν κέντρο πολιτικό και οικονομικό, αφού διαχειριζόταν όλο τον πλούτο του Ψηλορείτη, όπως το μαλλί από τα πρόβατα, υφαντά και υφάσματα τα οποία έστελναν στην Ανατολή. Γεγονός που αναφέρεται ακόμη και σε αιγυπτιακές πηγές, όπως επίσης σε αιγυπτιακές πηγές αναφέρονται και τα ιαματικά και τα αρωματικά φυτά από την Κνωσό. Τα οποία όμως, επειδή ήταν διακομιστικό κέντρο η Κνωσός, τα προμηθευόταν όλα από τον Ψηλορείτη. Είμαι πλέον πεπεισμένη πως η αρχαία Ζώμινθος υπήρξε πολύ σημαντικό κέντρο και όπως προσωπικά πιστεύω κατοικούσε στο Ανάκτορο όχι μόνο ένας Ιερέας από την Κνωσό που διαχειριζόταν τα του Ιδαίου Άντρου αλλά και ένα μέλος της δυναστείας που είχε και ιερατικά καθήκοντα, μιας και έχουν βρεθεί και τοιχογραφίες και πολλά ιερά αντικείμενα, χάλκινα, χρύσα, σφραγιδόλιθοι που αποδεικνύουν ότι η Ζώμινθος ήταν το διαχρονικό κέντρο πολιτισμού και οικονομίας της Κρήτης», είπε στο ΑΠΕ ΜΠΕ η κα Σαπουνά-Σακελλαράκη.